Dieta w SM

Celem diety w Stwardnieniu Rozsianym (SM) jest obniżenie procesów zapalnych w organizmie.

◾ Procesy zapalne stymuluje alkohol, papierosy, nadmiar żelaza.
◾ Prozapalnie działa kwas arachidonowy zawarty w mięsie, żółtkach jaj, mleku, maśle, serach, ciastach, białym pieczywie.

W wygaszaniu procesów zapalnych odgrywają rolę:
◾ wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju z wiesiołka, słonecznika, pestek czarnej porzeczki, krokoszy, oleju sojowym, lnianym, orzechach laskowych
◾ kwas eikozapentanowy zawarty w rybach i owocach morza
◾ przeciwutleniacze:
- witamina A (mleko, masło, marchew)
- witamina E (nasiona) – zapotrzebowanie 400 IE/dobę
- witamina C (owoce, warzywa)
- selen, miedź, cynk (słonecznik, kokos, pistacje)

Zaleca się:
◾ 2 posiłki mięsne w tygodniu
◾ 2 posiłki rybne w tygodniu
◾ w pozostałych dniach – dieta wegetariańska: owoce, warzywa, rośliny strączkowe, grzyby, produkty pełnoziarniste, płatki owsiane, orzechy, oleje: sojowy, lniany, rzepakowy, mleko odtłuszczone, 2 jajka w tygodniu

Należy unikać:
◾ wędlin, tłustych serów, tłustej śmietany, słodyczy, ciastek, makaronów jajecznych, tłuszczów zwierzęcych, tłustych sosów, podrobów, smażonych ziemniaków

 

Opracowała lek. med. Dorota Borelowska-Korab na podstawie zaleceń Stowarzyszenia Chorych na Stwardnienie Rozsiane.