Dieta w walce z rakiem

Przyczyny raka

Rekomendacje Światowego Funduszu Badań nad Rakiem:

◾ zachowaj szczupłą sylwetkę – BMI między 21 a 23 (BMI = masa[kg]/wzrost2 [m2])
◾ codziennie poświęć na aktywność fizyczną co najmniej 30 min
◾ unikaj napojów gazowanych i ogranicz do minimum spożycie produktów wysokokalorycznych
◾ jedz dużo warzyw, owoców, roślin strączkowych oraz produktów z pełnego ziarna
◾ ogranicz spożycie czerwonego mięsa ( wołowina, jagnięcina, wieprzowina) do ok. 50 dag tygodniowo
◾ zredukuj dzienne spożycie alkoholu do 60 g – mężczyźni, 20 g – kobiety
◾ ogranicz konsumpcję żywności konserwowanej solą
◾ nie korzystaj z suplementów diety dla zapobiegania zachorowaniu na raka
◾ należy karmić dziecko piersią przynajmniej do ukończenia 6 m-ca życia
◾ zaleca się stosowanie do tych zasad także osobom, które pokonały raka! 

 

Dieta w walce z rakiem:

resweratrol – blokuje rozrost nowotworowy – znajduje się w skórce winogron, jabłek, gruszek, śliwek brzoskwiń, moreli, w czerwonym winie

glukozynolan – wzmaga aktywność obronną organizmu przeciw substancjom kancerogennym, co przyspiesza usuwanie tych substancji z organizmu. Gotowanie powoduje utratę ok. 75%  glukozynolanów, a gotowanie na parze lub smażenie w woku nie – znajduje się w kapuście, kalafiorze, brukselce, brokułach, rukwi

związki siarki – przyspieszają usuwanie związków toksycznych z organizmu – zawarte są w czosnku, cebuli, szczypiorze, porze

katechiny – zapobiegają rozwojowi mikroguzków poprzez przeciwdziałanie nowotworzeniu naczyń guza – zawarte  są w zielonej herbacie

monoterpeny, flawanony – blokują aktywność białek zaangażowanych w rozrost komórek rakowych – znajdują się w owocach cytrusowych. Składniki ananasa poprzez blokowanie odpowiednich szlaków metabolicznych, wydłużają czas obecności w krwiobiegu substancji przeciwrakowych

polifenole – substancje przeciwutleniaczowe – występują w poziomkach, truskawkach, malinach, borówkach, jeżynach, granacie

izoflawony – zawarte w soi, spożywane przed okresem dojrzewania obniżają ryzyko raka piersi, ale u kobiet, u których rak się rozwinął mogą zwiększać ryzyko raka, należą do fitoestrogenów

likopen – zawarty jest w pomidorach, obróbka termiczna pomidorów w oliwie podwyższa zawartość likopenu i jego przyswajalność

immunomodulatory – korzystnie modyfikują system odpornościowy – znajdują się w jogurtach z bifido i laktobakteriami, grzybach ( boczniaki, shitake, enokitake)

inhibitory aromatazy – zawarte w pieczarkach obniżają poziom estrogenów, co powstrzymuje rozwój raka piersi

fukoksantyny, fukoidyna – zawarte są  w glonach morskich

naturalne środki przeciwzapalne – blokują cyklooxygenazę COX-2 – zawiera je czerwone wino, kurkuma, imbir, czarne jagody, jeżyny, żurawina

Kwasy omega-3 – obniżają poziom TNF, IL-6 – czynników prozapalnych – zawarte są w tłustych rybach: tuńczyk, łosoś, sardynki oraz w  siemieniu lnianym, szałwii hiszpańskiej, orzechach włoskich

Kwasy omega-6 – są szkodliwe, działają prozapalnie, należy ograniczać ich spożycie, występują w czerwonym mięsie, żywności przetworzonej

witamina D – lider profilaktyki przeciwrakowej, zapotrzebowanie 1000 IU dziennie: od maja do września 10-minutowa ekspozycja na słońce twarzy i ramion zapewnia 10000 IU, ale opalanie długotrwałe zwiększa ryzyko raka skóry. Od października do kwietnia zaleca się suplementację witaminy D w ilości 1000 UI

aktywność fizyczna – zaleca się 3-5 godzin tygodniowo poświęcić na rekreację (spacery, marsz, trucht itp.).

 

Związek między spożyciem określonych pokarmów, a obniżeniem ryzyka raka:
Obniżenie ryzyka raka

 

Opracowała lek. med. Dorota Borelowska-Korab na podstawie publikacji „Dieta w walce z chorobami”.